En del av Fordonsverkstad.se

AC-Service

Hur mår din AC i bilen har den slutat fungera eller fått sämre effekt? Ett AC system behöver service ring oss så bokar vi en tid. För att den slall fungera effektivt. Även om din AC fungerar så kan en ac-service ge en ökad effektivitet och livslängd samt att du undviker onödiga kostnader och reparationer i framtiden.

Hur ofta bör AC-system servas och fyllas på?
Dagens AC system bör kontinuerligt servas hos en certifierad verkstad där köldmediemängd töms, vägs och renas för att sedan återfyllas, vi rekommenderar att du gör en ac-service med intervall på 24 månaders. AC system tappar cirka 6-8% köldmedia/år och detta innebär att kompressorn får arbeta hårdare för att uppnå samma effekt leder till att kompressorn slits ut i förväg som innebär stora reparationskostnader. Systemet har även utsatta delar som kondensorn som är placerad framför kylaren och utsätts för insekter, stenskott och på vintern salt. Att regelbundet kontrollera och göra en ac-service när du lämnar din bil på service gör att du undviker onödiga kostnader och reparationer i framtiden.

AC på vintern
Vad många inte vet är att bilens AC system även startar om bilen har defrosterfunktion. För att snabbt ta bort fukt och få torr varm luft på vindrutan startar fordonets AC kompressor, denna funktion används året runt. Är bilen utrustad med elektronisk klimatanläggning måste AC systemet fungera för att hela anläggningen ska fungera.

Egen AC-service
Det man kan göra själv är att kontinuerligt byta kupéfilter. Detta minskar risken för att smuts lägger sig runt förångaren. Ofta uppstår det dålig lukt på våren om man haft systemet avstängt och man startar sin AC när värmen kommer, detta beror på att fukt och smuts samlats runt förångaren och bildar bakterier. Detta problem kan åtgärdas med ett speciellt bakteriedödande medel (Airsept) som sprutas på förångaren. Vid tvättning av bilen spola rent kondensorn (kylaren som sitter framför bilens vanliga kylare) från insekter, salt och smuts. Har fordonet manuell knapp för AC så kör systemet med jämna mellanrum även under den
kalla årstiden.

Få hjälp med din AC-service
Ring eller maila oss så bokar vi en tid för din AC service